Het maken van een planning vinden veel mensen een behoorlijke klus. Je wilt alles immers netjes op elkaar laten aansluiten, zodat je zo snel mogelijk van je nieuwe woning kunt genieten. Maar eindelijk heb je alles op orde en staat je planning als een huis. Laat die monteurs maar komen!
Door de jaren heen zagen wij regelmatig planningen van klanten die in de praktijk niet haalbaar bleken te zijn. “Onze planning is superstrak”, meldt bijna iedereen in de gesprekken vooraf, “dus daar kan bijna niets misgaan.”
En toch gaat het juist daar vaak wél mis en zakt de planning gaandeweg als een kaartenhuis in elkaar. Het begint meestal met de opleveringsdatum van de bouwwerkzaamheden. Want in deze roerige tijd van personeels- en grondstoftekorten blijkt het niet altijd mogelijk om de geplande opleverdatum te halen.
En dan breekt het angstzweet je uit. Geen haalbare opleveringsdatum betekent in de regel: alles aan de kant schuiven, de telefoon pakken en dagenlang rondbellen om afspraken te verzetten en waar mogelijk elke leverancier weer netjes op de vorige te laten aansluiten. En dan maar hopen dat iedereen de afspraak ook daadwerkelijk kán verplaatsen.
Het is dus verstandig om al in je planning rekening te houden met tegenvallers. Plan de diverse stappen niet te dicht op elkaar en maak ruimte in de planning om eventuele tegenslagen op te vangen. Zo zorg je ervoor dat je straks niet in een half af huis moet ‘kamperen’ omdat niet alles op tijd klaar is, terwijl je de oude woning al hebt moeten verlaten.
Een ander risico van een te strakke planning is dat je concessies gaat doen om iemand te vinden die toevallig wél tijd heeft. Wij zijn van mening dat als iemand zegt op zeer korte termijn de klus te kunnen klaren, dit meestal niet zonder reden is. In deze drukke tijd zegt een bijna lege agenda ook iets over waarom iemand wel tijd heeft. Het is daarom beter om even te wachten op die drukbezette eerste keus.
Als plintenleggers zijn wij vaak de laatste monteurs in de woning, nog vlak voor de verhuizing. Soms krijgen wij in één week tijd wel tien verzoeken om de montagedatum te verplaatsen. Onze planningsafdeling weet daar altijd wel een weg in te vinden, maar dikwijls kost het ons enkele dagen om dit naar ieders tevredenheid voor elkaar te krijgen.
Een praktijkvoorbeeld
Stel, je wilt plinten laten monteren langs je nieuw te plaatsen vloer met vloerverwarming. Nadat de leidingen voor de vloerverwarming zijn in-gefreesd, moet de vloer worden geëgaliseerd. Je mag er dan een aantal dagen niet op lopen. Vervolgens gaan de vloerenleggers aan de slag met jouw zorgvuldig uitgekozen vloer. En wat blijkt? Dit is niet de vloer die je hebt besteld. Los van de teleurstelling betekent dit: vloer eruit, wachten op je nieuwe vloer, nieuwe vloer erin. En jouw hele planning ligt overhoop.
Je ziet: ondanks een op papier perfecte planning heb je niet altijd alles onder controle. Een tegenvaller kan in allerlei situaties en op allerlei momenten gebeuren. Houd daarom rekening met tegenslag en plan altijd ruim!